Stad wil opendeurdag voor de ingebruikname van nieuwe gevangenis

Twee jaar na de eerste steenlegging zal de nieuwe gevangenis in Dendermonde eind oktober dit jaar beschikbaar zijn. De imposante gevangenis aan het Oud Klooster zal plaats bieden aan 444 mannelijke gedetineerden en is gericht op een humane visie op detentie. Het is het gevangeniswezen dat zal beslissen wanneer de eerste gedetineerden zullen inhuizen in de nieuwe inrichting en op welke manier dit zal gebeuren.

Rond de nieuwe gevangenis wordt de komende weken de groenbuffer aangeplant. Wat het gebouw zelf betreft zijn de ruwbouwwerken voltooid en legt men zich nu volop toe op de technieken en de afwerking. Deze werken moeten voor het bouwverlof beëindigd zijn. Dan start de testfase met de controle op de installaties. Eind oktober wordt het gebouw in gebruik genomen door Justitie.

Het complex, uitgerust met zonnepanelen en waterzuiveringsinstallatie, is een deel van het “Masterplan voor Detentie en Internering”. Het vervangt het verouderde cellencomplex aan de Leopoldlaan dat uit 1863 dateert. De gevangenis wordt gerealiseerd via een publiek-private samenwerking. Zowel ontwerp als bouw, financiering en onderhoud worden uitbesteed aan een private partner die het gebouw tegen een jaarlijkse vergoeding van 15 miljoen euro gedurende 25 jaar ter beschikking stelt aan de staat. Daarna neemt de staat de gevangenis over. Het gebouw heeft een oppervlakte van 31.000 m² en ligt op een terrein van 11 hectare. Bij het  inkomgebouw hoort ook de nieuwe strafuitvoeringsrechtbank. De cellen zijn voorzien voor één of twee personen en beschikken over een eigen sanitaire ruimte. De stad wil voor de effectieve ingebruikname de buurtbewoners en indien mogelijk alle geïnteresseerden via een opendeurdag laten kennis maken met de nieuwe gevangenis.

Ondertussen blijft het onzeker wat er met de huidige gevangenis aan de Leopoldlaan moet gebeuren. Een ruimte voor voorarrest, een hotel of een museale functie? Er is nog niets beslist. Als eigenaar onderzoekt de Regie der Gebouwen momenteel welke invulling het complex kan krijgen. Probleem daarbij is het beschermd statuut.

Lees ook deze artikels