“Vocht zal op termijn voor veel problemen zorgen. Ook gezondheidsproblemen”

Ruim twintig jaar terug startte Kris Magriet met Tibas Vochtbestrijding. Vanuit Dendermonde groeide Tibas en vandaag biedt het familiebedrijf zowel op gebied van opstijgend vocht als van ventilatie de meest professionele oplossingen op de markt. Tibas pakt in heel Vlaanderen vochtige muren, opstijgend vocht, condensatie, schimmelvorming en andere vochtproblemen efficiënt aan. “Opstijgend vocht zal op termijn altijd vochtproblemen veroorzaken. Natte muren, schimmelvorming en diverse gezondheidsklachten kunnen en zullen hiervan het gevolg zijn”, wettigt zaakvoerder Kris Magriet het bestaan van Tibas Vochtbestrijding. Tibas verhuisde recent de hoofdzetel van Dendermonde naar Sint-Niklaas. Vanuit de thuisbasis lossen vakbekwame medewerkers per jaar meer dan vierduizend vochtproblemen op.

Vanuit mijn jeugd herinner ik me de vochtproblemen in onze kelder. Neemt dat probleem het grootste deel van de interventies in?
Kris Magriet: “Kelderproblemen vormen een steeds kleiner deel van onze interventies. Wegens de hoge kostprijs voorzien de mensen sinds een aantal decennia nog maar zelden een kelder. Toch moeten we nog regelmatig kelders met opstijgend grondwater aanpakken. We lossen dat op door de kelder te bekuipen of door het plaatsen van vloer- en wanddrainages Die laatste oplossing is beter en effectiever.”

Opstijgend vocht vormt het leeuwendeel van de tussenkomsten van Tibas. Is het probleem dan niet al langer latent aanwezig?
Kris Magriet: ”Men merkt het probleem meestal pas als het behangpapier of de plinten loskomen, via on aangename geuren of via schimmelvorming. Dan is het kwaad uiteraard al geschied. Het zijn vooral oudere woningen die met opstijgend vocht te maken krijgen. Zij beschikken nog niet over een waterkering waardoor grondwater in de muren trekt en schade geeft aan het pleisterwerk. We lossen deze problemen op door de woning te onderkappen of door het injecteren van de muren. Zo ontstaat een vochtwerende laag waardoor opstijgend vocht geen kans meer krijgt.”

Vochtproblemen zijn dus heel divers. Het is echt wel aangewezen er een professionele vochtbestrijder als Tibas bij te halen?
Kris Magriet: “Vochtbestrijding is onze specialiteit. Foutief uitgevoerde werken zijn meestal nutteloos en kunnen zelfs schade berokkenen. Veel oudere woningen beschikken niet over een ventilatiesysteem maar werden wel al bijkomend geïsoleerd zodat er nog maar weinig verse lucht naar binnen kan. Ventilatie kan dan de oplossing bieden.”

Tibas Vochtbestrijding: Nobel-Peelmanstraat 4 A in Sint-Niklaas. Meer informatie: www.tibasvochtbestrijding.be. Of bel: 0800 62 136.

Lees ook deze artikels