Dendermondenaars denken mee over hun leefomgeving

Het Dendermondse stadsbestuur nodigde ons allen uit om mee te denken over de eigen leefomgeving. Het maakte zelfs een budget van 30.000 euro vrij om kleine buurtprojecten te realiseren. De vier winnende initiatieven werden onlangs bekendgemaakt.

“Er werden in totaal zestig ideeën ingediend. Twaalf daarvan voldeden aan alle voorwaarden en werden door de inwoners verkozen met meer dan 100 stemmen. Exact 800 Dendermondenaars brachten hun stem uit“, aldus schepen Leen Dierick (CD&V). „De beoordelingscommissie analyseerde de twaalf overgebleven ideeën en schoof vier projecten naar voor die van Dendermonde een nog aangenamere stad maken. Ze werden verkozen op basis van het aantal stemmen en het algemeen belang, maar vooral de eigen inbreng van de indieners gaf de doorslag.”

4 geselecteerde projecten

Annelore Van Pollaert uit Baasrode lanceert het project ‚Speelplein De Vliet 2.0’. ‚Trottoir Tomate‘ is een idee van Liesbeth Van Damme uit Sint-Gillis. Zij ziet het als volgt: “Met de buren de tegels uitbreken en de buurt letterlijk en figuurlijk minder verharden. Bomen, struiken, klimplanten, groenslingers, een bankje en waarom niet zelfs fruit, groenten, kruiden … op onze trottoirs. Een echte ‘Trottoir Tomate’ in de Emanuel Hielstraat!”

Andries Geldof wil graag meer gezelschapspelen in de bib. “Gezelschapspellen brengen mensen samen en bieden een alternatief voor de vele schermen. De bibliotheek heeft dit nog niet in het aanbod, maar daar komt verandering in. De bib is als ontmoetingsplaats de uitgelezen plaats om spellennamiddagen of -avonden te organiseren. Ik wil me graag engageren om geïnteresseerden op weg te helpen met de spelregels. We zullen ook samenwerken met de Dendermondse spellenclub”, aldus Andries.

Bianca Smet stelt een ‚burenbank‘ in de Grembergse wijk Winningen voor. “In de Lijsterlaan is er een pleintje waar onze buurtfeesten plaatsvinden. Veel kinderen spelen er basketbal, leren fietsen, krijten er op de grond. Het is leuk dat er een bankje wordt voorzien voor de ouders van de spelende kinderen. Ideaal om het burencontact te verbeteren. Het Buurtcomité Winningen helpt graag mee met de plaatsing en het onderhoud”, laat Bianca Smet weten.

Schepen Leen Dierick: “De stadsdiensten toetsen nu in eerste instantie samen met de indieners af hoe hun project verder kan worden gerealiseerd. De indieners ondertekenen een overeenkomst om de uitvoering van de projecten te kunnen starten. Alle projecten moeten binnen de twee jaar uitgevoerd worden.”

Lees ook deze artikels